JOHAN VAN GRINSVEN

Frank Sinatra

Frank Sinatra blijft kaskraker

franksinatra80
Frank Sinatra is vorige maand tachtig geworden. De commercie zorgt er voor dat het niemand kan ontgaan dat we hier te maken hebben met een mijlpaal in de Amerikaanse lichte muziek. Er verschijnen boeken, cd's, stropdassen; het kan niet op.
De eerste feestavonden rond de tachtigste verjaardag van zanger hors categorie Frank Sinatra, op 12 december vorig jaar, vonden al in juli plaats. Toen stond Carnegie Hall drie avonden lang in het teken van de man en zijn muziek. Het waren huldeblijken zoals alleen de Amerikaanse showbusiness haar eigen zonen en dochters kan geven. Met een stortvloed aan artiesten, de een beroemder dan de ander. En allemaal putten zij zich uit in loftuitingen op Sinatra.


Lees meer...

Opmaat: Frank Sinatra, een monument met sleet

De 75-­jarige Amerikaanse zanger Frank Sinatra dompelt toeschouwers die zijn concerten bezoeken al jaren onder in een warm nostalgisch bad. De ouderwetse crooner heeft zijn beste jaren al ver achter zich, maar met show­ en vakmanschap heeft hij zich als absolute wereldster gevestigd; hij is uitgegroeid tot een monument in de lichte muziek. Onaantastbaar. Maar zelfs een monument kan slijtageplekken vertonen.
Lees meer...

Live: Frank Sinatra

Slechts weinig entertainers krijgen een staande ovatie voordat er ook maar een lettergreep gezongen is. Frank Sinatra is er een van. De 75-­jarige Amerikaanse ster trapte gisteravond in een bijna uitverkocht sportpaleis in Antwerpen zijn Europese tournee af. Weer bleek het voor de bejaarde zanger een peuleschil om een zaal plat te krijgen, ondanks de slechte akoestiek. Lees meer...

Boek: The Way You Wear Your Hat

Slechts zelden heeft Frank Sinatra journalisten te woord gestaan de laatste decennia. Misschien is dat terug te voeren tot 1947 toen Sinatra Lee Mortimer van de New York Daily Mirror een afranseling gaf. Wat hem een uiteraard met veel publiciteit overgoten rechtszaak opleverde. Maar de verre van smetteloze levenswandel van Ol’ Blue Eyes, een gevreesd feestnummer en rokkenjager, zal er ook aan bijgedragen hebben dat hij zo ver mogelijk van de pers vandaan bleef.
Dik twee jaar geleden kreeg journalist en schrijver Bill Zehme de gelegenheid om de hoogbejaarde Sinatra (hij is van jaargang 1915) te interviewen voor het Amerikaanse tijdschrift Esquire. Nou ja, interviewen. Via een assistent van Sinatra kon hij de zanger schriftelijke vragen toespelen, die dan op papier beantwoord weer terug kwamen. Zehme gebruikte die antwoorden voor een groot artikel in Esquire. Maar daarmee had hij zijn kruit nog niet verschoten: hij maakte er een boek van dat onlangs uitkwam onder de titel The way you wear your hat.

billzehmeboek

Lees meer...