JOHAN VAN GRINSVEN

Broederpad Dongen

Mede op aanraden van Eric Jolie het Broederpad in Dongen gelopen. Er is een variant van 4 kilometer en eentje van 7 kilometer. Zie onder meer de volgende webpagina's: https://www.heemkundedongen.nl/broederpad/
En: https://www.wandel.nl/.../wandelroute-broederpad-dongen.../
Het is een afwisselende route langs fraaie monumentale panden, oude leerlooierijen en -drogerijen en fabrieken die een nieuw leven hebben gekregen, schoenmakershuisjes, bijzondere gevels, horeca, cadeauwinkel BART en verrassend veel groen met tal van majestueuze bomen. Met Lauran Wijffels. We zijn begonnen en geëindigd op het Europaplein.
Broederpad_Dongen

Iconische beelden in Sint Crispijn Waalwijk

Het zijn iconische beelden uit ons collectieve geheugen maar dan met Anouk de Rooij uit Waalwijk in de hoofdrol. Als Madonna, de cellovrouw van Man Ray, Barbie, Phil Bloom, de Denker van Rodin, Het meisje met de parel en zelfs als Elvis Presley zoals Andy Warhol hem weergaf. Ofwel: Waalwijkers Luuk Aarts heeft een serie van dertien kunstzinnige foto's gemaakt van zijn plaatsgenote Anouk de Rooij en die reeks is de komende twee maanden te zien in Stadsbrouwerij Sint Crispijn in Waalwijk.
Het bijzondere is dat Anouk's hele lijf al een kunstwerk op zich is, met haar vele tattoo's. De styling van de foto's was in handen van Carla van der Gouw.
De expositie is vrijdag 24 mei geopend door wethouder Frank Spierings van de gemeente Waalwijk. De presentatie was in handen van Lennard Barendse; de muziek werd vertolkt door Peter Verhoeven. Te zien in Sint Crispijn aan de Gedempte Haven in Waalwijk, tijdens openingstijden.
Luuk Aarts is de vaste fotograaf en bestuurslid van stichting Uitgeverij Baard & Kale uit Waalwijk. Tijdens de presentatie heb ik Luuk geholpen met het maken van enkele sfeerfoto's, want hij was zelf erg druk… Zie hiervoor mijn Facebook-pagina.
mission impossible

Krantenknarren

Het jaarlijkse treffen van enkele Tilburgse krantenknarren en hun wederhelften. Dit keer in 't Dorstige Hert. De gemiddelde leeftijd van de heren ligt al boven de 70 jaar. Het uitje begon nog keurig gemengd maar toen de heren over de krant begonnen te praten, kozen de dames voor verstandigere praat... Met Lauran Wijffels, Guus Spijkers, Rinus van der Heijden, Ruud Erich, Antoon van Hest, Mariska Jongen, Amc Verhoeven, Jet van Hest en Wilma Erich. Gemma Kessels, Jan en Margreet van Eijndhoven werd deerlijk gemist.
krantenknarren

Weerzien met Amerikaanse schrijfster na zeven jaar

Binnenkort hoop ik de Amerikaanse Marguerite Smit weer te ontmoeten. Zeven jaar geleden interviewde ik haar in het Brabants Historisch Informatie Centrum - BHIC in Den Bosch, voor een artikel in het Brabants Dagblad. Met dank aan Christ van Eekelen. Ze deed in Nederland onderzoek naar de jonge jaren van haar moeder jonkvrouw Theresia van Rijckevorsel van Kessel, de Rooise burgemeestersdochter.
Dat onderzoek heeft ze de afgelopen jaren voortgezet, met af en toe een bezoek aan familie en archieven in Nederland. Het doel is nog altijd, net als toen: een boek schrijven over haar moeder.
Ik ben benieuwd hoe het haar vergaan is de afgelopen zeven jaar....m. smit

Zwijgende vaders

Zwijgende vaders_3-squashed

Ruim 500.000 Nederlanders moesten als dwangarbeider in nazi-Duitsland werken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Degenen die het overleefd hebben, vertelden er doorgaans niet veel over, na de oorlog. Journalist Tim Overdiek schrijft over zo'n vader; zijn eigen vader, Paul Overdiek uit Oisterwijk.
Zijn vader werd gedwongen, samen met tal van Tilburgers, in de Duitse oorlogsindustrie te werken. Verwanten van deze Tilburgse lotgenoten - en anderen - heeft hij gesproken voor zijn boek 'Zwijgende vaders'.
Met Peter Appeljan en Francie Appeljan vandaag de presentatie van het boek bezocht in boekhandel Gianotten-Mutsaers in Tilburg. De uitgave heet voluit 'Zwijgende vaders, het onbekende verhaal van de dwangarbeid', en wordt door uitgeverij Balans in de boekhandel gebracht. Het boek kost 22,99 euro.
Tim Overdiek (Oisterwijk, 1965) heeft lang voor de NOS gewerkt. Hij was onder meer correspondent in Londen en Washington.

Over het boek heeft oud-collega Tom Tacken een verhaal geschreven in het Brabants Dagblad. Klik hier.

Een reünie van redacteuren (2)

Veel verhalen over vroeger. Dat krijg je als je zeven redacteuren en een vormgeefster van 'de krant' bij elkaar hebt. Plus aanhang. Allemaal met heel wat jaren op de teller van het leven. Maar ook heel wat krantenjaren. Zeker zo'n driehonderd. Een genoegelijk samenzijn van Jan en Margreet van Eijndhoven, Lauran Wijffels en Arianne Verhoeven, Guus Spijkers, Antoon en Jet van Hest, Ruud en Wilma Erich, Rinus van der Heijden en Gemma Kessels (die de foto heeft gemaakt), Johan van Grinsven en Mariska Jongen.

Het Nieuwsblad anno 2023. Foto Gemma Kessels

Oud artikel

Dankzij het Nederlands Textielmuseum in Tilburg een oud artikel in Het Nieuwsblad teruggevonden met daarin een verhaal over de nieuwe huisvesting van het museum. We hebben het over maart 1986. Daarin komen drie oud-textielarbeiders aan het woord over het museum. Onder hen oom Kees van den Nouweland. Nostalgie, maar ook handig vanwege stamboomonderzoek...
Overigens is dat museum nog altijd een (herhaald) bezoek meer dan waard.
Nieuwsblad 1986

Honkbalknuppel

Een belevenis van jewelste was het, op een zaterdagmiddag in Toronto, midden jaren negentig. Honkbalclub Toronto Blue Jays speelde thuis, in het stadion aan 1 Blue Jays Way in hartje Toronto, een fascinerende wereldstad. De Blue Jays hadden de World Series gewonnen in 1992 en 1993 en die gouden jaren echoden nog wat na. Er kwamen zo'n 35.000 mensen naar de wedstrijd tegen de Detroit Tigers kijken: jong en oud, mannen en vrouwen, hele families. De eerste 25.000 toeschouwers die de entreepoortjes passeerden, kregen een massief hardhouten honkbalknuppel van 45 centimeter lengte cadeau. Best zwaar, voorzien van voorbedrukte handtekeningen van alle spelers. Niet één knuppel werd op het veld of elders gegooid. Niemand werd er de kop mee ingeslagen.
Ik was die week in Toronto als reisredacteur van VNU Dagbladengroep. De paginagrote reportage die ik er later over schreef, werd bekroond met een Silver Goose Award van de Canadese ambassade in Nederland. Als beste toeristische verhaal over Canada in gedrukte media van het jaar. Mooie herinneringen.
knuppel

Een reünie van redacteuren

Een driedubbel weerzien was het zaterdagavond 16 oktober in het feeëriek verlichte kasteel Maurick in Vught. De redacteuren van BD troffen elkaar voor het eerst sinds pakweg vijfhonderd coronadagen weer eens in het echt. Omdat ook oud-redacteuren - al dan niet in ruste - waren uitgenodigd door hoofdredacteur Lucas Van Houtert BD, vanwege het 250-jarig bestaan van de krant, was de avond een heuse reünie. Ook werd officieel afscheid genomen van zes redacteuren die in de afgelopen anderhalf jaar hun pen aan de wilgen hebben gehangen: Arno Heesakkers, Gerrit van den Hoven, Maarten Van de Rakt, Nico Snels en Johan Van Grinsven BD.
Unaniem was de lof voor Lucas van Houtert voor zijn initiatief en Rianne Beekwilder en Rian van Velthuijsen voor de organisatie. De gasten - met een uiterste leeftijdsverschil van pakweg zestig jaar - hadden aan geanimeerde gespreksstof geen gebrek. Noch aan drank en spijzen.
De BD'ers en vooral de BD'ers buiten dienst kwamen van heinde en verre, met Schiermonnikoog (Ilse Lemmers) als een van de uitersten. En Hans Van Alebeek BD had voor deze BD-reünie zelfs zijn zestigste verjaardagsfeestje verschoven...
Er moet een paar duizend jaar aan krantenervaring bijeen zijn geweest in het Vughtse kasteel en een bijna onmetelijke berg creativiteit. Oude herinneringen werden afgestoft en nieuwe gedeeld. En zoals Lucas vertelde: de krant is nog lang niet uit de tijd. De laatste twee jaar groeit BD weer, vooral digitaal. Dus dat volgende jubileum komt er ook wel...
Maurickfeest_02Maurickfeest_01maurickfeest_03

WANDELEN: poëzie op afvalbak in 's Gravenmoer

Verkenning van 's Gravenmoer, Oosteind, Dongen-Vaart, Dongen. Zo'n 9 kilometer langs een kerk anno 1697, vennetjes, ijsvogelwanden, poëzie op een afvalbak, zitbanken in alle soorten en maten ("wij zijn ook geen 60 meer") de Donge, een watertoren waarvan de verbouwing mogelijk decennia lang gaat duren, Opa's museum, een oude Deutz-locomotief, een bedrijfsverzamelgebouw waarin minstens een familielid werkt, een bemoste waterfiets, uienvelden, vogelverschrikkers, koeien met hun kont in de wind, een mini-bos met de naam 't Biesbos, fraaie dorpshuizen, een rijksmonument waarin de brandweer huist en over eeuwenoude grensdijkjes tussen Brabant en Holland.
Lauran Wijffels en ik zijn afgeweken van het kaartje en zijn begonnen voor de brandweerkazerne in hartje 's Gravenmoer, daarna via de Coop naar wandelknooppunt 68 (er zijn twee paaltjes met dit nummer vlak bij elkaar) en dan via de knooppunten 66, 46, 45, 61, 80, 62, 36, 35, 34, 33, richting 78, maar voordien naar 30, 67, 66 en terug naar 68. Circa 11 kilometer. Vanwege de regen hebben we een stuk afgesneden.
Op de route verrassende bospaden, maar ook enkele stukken over fietspaden en (rustige) wegen in het buitengebied.

S_gravenmoer

WANDELEN: aangenaam slingeren op Huis ter Heide

Natuurgebied Huis ter Heide gaat boven de Middelstraat (tussen Loon op Zand en De Moer) gewoon verder. Een wandeling van 5 kilometer die aangenaam door het bos slingert, gaat via de wandelknooppunten 85, 86, 87, 79, 02 en 85. Bij knooppunt 85 is een parkeerplaats voor een stuk of acht auto’s.

De_moer

huisterheide_noord

WANDELEN: Riels Hoefke, van de Sint tot de maagd

Mooier komen de wandelingen welhaast niet in Midden-Brabant. Want: klooster Nieuwkerk, Sinterklaas verscholen in het struweel, een mini-vliegveldje, aardappel- en maïsvelden, uitgestrekte weilanden, grazende, slapende en herkauwende koeien, wijngaard Steenvoorde, weelderige velden vol varens, door oude bomen omzoomde zandpaden, door zwammen overwoekerende stompen van gepakte bomen, boeren op hun trekkers, glanzende paarden in de wei, velden vol zonnebloemen, stille kampeerders op een natuurcamping, eeuwenoude boerderijen, landgoederen, een natuurbegraafplaats, Maria in een grotje, heide die in bloei begint te geraken en grafheuvels uit een ver verleden.
Waar is al dit moois te vinden? Tussen Goirle en Riel. Begin bij Klooster Nieuwkerk (Nieuwkerk 2) en koers dan op deze wandelknooppunten: 61, 51, 52, 31, 42, 96, 95, 43, 59, 25, 26, 27, 01, 56, 55, 10 om weer uit te komen bij 61.
Onderweg langs Lamenakker, Het Oijevaarsnest, landgoed De Hoevens, Leeuwerkeneik, t Riels Hoefke, Brakelsche Heide, Regte Heide, Gemeentebossen, het ven Halve Maan en terug in het gebied Nieuwkerk.
En dat alles onder typisch Nederlandse wolkenpartijen die snel verwaaiden en luchten die van kleur verschoten. Zo zag ook medewandelaar Lauran Wijffels...

Rielshoefke

regte hei


WANDELEN: Nieuwe Warande

De Oude Warande is bij elke Tilburger bekend. De Nieuwe Warande niet, zo vermoed ik. De oude Nieuwe Warande is uit jaloezie aangelegd. In 1757 laat Gijsbertus van Hogendorp, heer van Tilburg en Goirle, 20 hectaren bos aan de noordkant van Tilburg inrichten en verder beplanten. Drijflanen doorsneden het grote perceel zodat de notabele heer er kon jagen. Het bosgebied moest er komen, omdat zijn voorganger, graaf Willem van Hessen-Kassel, in 1712 de Oude Warande liet aanleggen.
IVN Oisterwijk heeft een wandelroute van 4,9 kilometer aangelegd door de huidige Nieuwe Warande. Met toelichting via de IVN-app. Start en einde is bij brasserie Valentijn in Udenhout. De route voert langs nieuwbouw in Berkel-Enschot en door Tilburg-Noord.
Er is nog een tweede route door de Nieuwe Warande. Die begint en eindigt bij Hazennest-West en meet ongeveer 5,5 kilometer. Beide routes stonden onlangs in Wijkkrant-Noord. Zie verder: http://stichtingnieuwewarande.nl/Wandelen/
Beide routes zijn zeer aan te bevelen.
groeten uit noord

WANDELEN: Gorp en Roovert

Wandeling door de natuur van Gorp en Roovert bij Goirle. Op basis van een route van Gôolse Geheimen, via wandelknooppunten. Afwisselend, rustig (want maandagmiddag), iets meer dan 10 kilometer en met versnaperingen bij de Roovertsche Leij na afloop. Waar zelfs in coronatijd de toiletten toegankelijk zijn, een goede service voor wandelaars.

Landgoed Gorp en Roovert is een uitgestrekt landgoed (1200 ha) met oude loof-, naald- en gemengde bossen, cultuurgronden, heide, vennen en over een lengte van vijf kilometer een nog volop meanderende Rovertse Leij met enkele afgesneden oude meanders. Het landgoed is in het bezit van de familie Van Puijenbroek en toegankelijk gemaakt voor het publiek.

Gorp_en_roovert

WANDELEN: Andreas Schotel

En nu iets heel anders: de Andreas Schotel Wandelroute in en rond Esbeek. Bijna 10 kilometer lang (er is ook een ingekorte versie) door fraaie natuur. Starten bij het Andreas Schotel Museum, Dorpsstraat 2) en daar de gratis routebeschrijving meenemen. Een geïllustreerde wandeling zogezegd. Met kunst van graficus Schotel (1896-1984), die het leven van boeren en landarbeiders in Brabant vastlegde) en op zijn werk geïnspireerde beelden.
Voor wie niet van kunst houdt: de route gaat door mooie decors, van weidelandschappen en akkers tot bossen en voert ook door landgoed De Utrecht.

andreas schotel route

andreasschotelfoto