Johan van Grinsven

Journalist, auteur, uitgever, webontwerper

Beknopt CV

Onderwijzer, journalist (alle
journalistieke disciplines),
winnaar twee persprijzen,
auteur van diverse
non-fictieboeken,
ontwerper websites,
mede-oprichter Uitgeverij
Baard & Kale

MET EEN NOTITIEBLOK IN DE HAND DOOR HET BRABANTSE LAND (en daar buiten)

Bijna vier decennia journalist

Mijn beknopt cv op deze pagina heeft u mogelijk al gelezen. Mocht u die informatie te summier vinden, dan zijn onderstaande alinea's speciaal voor u bedoeld... Ik ben een gediplomeerde onderwijzer én een gediplomeerde journalist. Beide opleidingen heb ik in Tilburg gevolgd. Ook heb ik cursussen middle management en public relations met succes afgerond. Na mijn afstuderen heb ik gastcolleges gegeven aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, over het beeld van de journalist in de film.
Ik heb in al die jaren gewerkt als stadsredacteur, jongerenredacteur, politieverslaggever, redacteur Woonblad, redacteur reizen en toerisme (en twee journalistieke prijzen gewonnen), redacteur consumentenzaken, medewerker film- en uitgaanspagina’s, regioredacteur, onderwijsredacteur, achtergrondredacteur, algemeen verslaggever en weer regioredacteur.
Nog uitgebreidere informatie is hieronder te vinden.

2015: Luisteren naar wat jeugdige voetballers vinden van de nieuwe Fairplay-regels van de KNVB. FOTO: Thomas Segers

1984-1998

I Het Nieuwsblad van het Zuiden

Na een stage en twee jaar als inhuurkracht, ben ik in 1984 mijn loopbaan in vaste dienst gestart als stadsredacteur van Het Nieuwsblad van het Zuiden, standplaats Tilburg. Daar ben ik onder meer ook politieverslaggever en redacteur van de jongerenpagina's geweest. Daarna ben ik overgestapt naar de consumentenredactie van de VNU-Dagbladengroep, nog altijd met Tilburg als standplaats. Daar was ik eerst redacteur van het Woonblad en later redacteur reizen en toerisme.

1998-2013

I Mooie tijd in De Langstraat

Na zo'n tien jaar consumentenredactie ben ik terug gegaan naar de basis: de regioverslaggeving. Voor de editie De Langstraat was ik eerst verantwoordlelijk voor de berichtgeving over de gemeente Heusden,. Later schreef ik over Waalwijk. Na een periode als coördinator van de regioredactie De Langstraat en Land van Heusden en Altena van het Brabants Dagblad ben ik weer als verslaggever aan de slag gegaan. Mijn standplaats was tot 1 februari 2013 Waalwijk.

2013-2015

I Tilburg en Den Bosch

Daarna heb ik gewerkt als achtergrondredacteur - met onderwijs als specialisatie - voor de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. Dat mocht slechts 2,5 jaar duren. Vanaf 20 mei 2015 werkte ik als algemeen verslaggever vanuit het Brabants Dagblad-kantoor in Den Bosch; mijn specialisme was ook daar onderwijs.
Inmiddels was het niet meer voldoende om slechts met een notitieblok en pen op pad te gaan. Een telefoon voor foto's en video's en om ter plekke iets op sociale media te kunnen zetten behoorde voortaan tot de persoonlijke standaard uitrusting van een journalist.
En soms ging er een zogeheten camjo mee of een professionele cameraman of -vrouw voor een videofilmpje voor de website BD.nl.

2015-2020

I Aan het werk in de Meierij

Tussen december 2015 en september 2020 werkte ik op de regioredactie Meierij (Boxtel, Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel); ik schreef vooral over de gemeente Haaren (bijna tot aan het einde van haar bestaan).
Om mooie verhalen op te halen verkeerde ik ook in Biezenmortel, Esch, Helvoirt, Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Sint-Michielsgestel, Den Dungen, Middelrode, Berlicum, Schijndel, Gemonde en meer dorpen... En dat was een genoegen, want de Meierij is een mooie regio waar veel te beleven is. En in de dorpen nog echte gemeenschapszin heerst.

1999

I Twee persprijzen

Voor mijn werk als toerismeredacteur heb ik twee prijzen gewonnen: de Silver Goose Award 1999 (van het Canadese toerismebureau in Nederland) en de Persprijs Toerisme (voor de beste toerismeredactie van het land), 1999. De Silver Goose kreeg ik uit handen van ambassadrice Marie Barnard, in het midden persman Fred van Cleef van het toerismebureau.

1989-2021

I Vrij werk

Mijn eerste boek is uitgegeven in 1989: 'Het jukeboxvirus, de geschiedenis van de jukebox in Nederland'. Het is inmiddels een collectors item onder jukeboxfans.
In 2009 verscheen 'Stan Storimans - Oog op de wereld' en in 2010 'Van herberg tot leescafé - Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk'.
Aan het boek 'Venster op Waalwijk - Een historische canon in dertig verhalen' (verschenen in november 2010) heb ik als schrijver, eindredacteur en lid van de projectgroep meegewerkt. In november 2009 verscheen het boekje 'De reünie en vijftig andere columns van Sjaak Koolen'. Hiervoor deed ik de eindredactie en een deel van de productie. Dat heb ik herhaald bij 'Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen', dat op 27 november 2012 verscheen.
Mijn collega Sjaak Koolen en ik zijn enkele jaren geleden Uitgeverij Baard & Kale begonnen. Meer daarover op de website van de uitgeverij.

1980-2010

I De Gevulde Heren

Verder ben ik mede-oprichter en lid van het schrijverscollectief De Gevulde Heren (voorheen Bananenijs). Dat bracht vanaf 1980 diverse dichtbundels (zoals 'Poëzie tegen J. R. Ewing') en een tijdschrift uit in Tilburg en omgeving. Bijzonderheid: het blad werd gratis bezorgd. De redactie maakte bekenden abonnee, of die dat wilden of niet.... Na de eeuwwende had dit collectief een kleine opleving. Die duurde slechts enkele jaren.

MIJN MOTTO

Your easy reading is damned hard writing

Nathaniel Hawthorne

RECHTEN

© Teksten: Johan van Grinsven
© Ontwerp: 013 Media

Het auteursrecht van informatie en beeldmateriaal op deze website berust bij de genoemde fotografen of bij Johan van Grinsven. Dit geldt eveneens voor andere illustraties, logo's en dergelijke. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Johan van Grinsven (of de andere belanghebbenden) informatie en beelden van deze website te kopiëren, op enigerlei wijze openbaar te maken, te gebruiken, te vermenigvuldigen en/of te bewerken. 

RECHTEN FOTO'S

© Foto's: Luuk Aarts, Marc Bolsius, Johan van Grinsven, Frank Trommelen, Frans van Halder, Toine van Berkel, Hetty Meijer, Jon Loek/Team Peter Stigter, Joske en Jip ten Bosch, Kuido Merits, Lara van Grinsven, Lauran Wijffels, Marie-Thérèse Kierkels, Rik Goverde, Robert de Vries, Virginy Joosen, Wieke Hoeke, Persburo Van Eijndhoven/Beeld Werkt, Jack Aarts, Luis Terrazza, AImée de Jongh (illustratie), Toronto Tourism, Fred van Laarhoven, Hans van Alebeek, Thomas Segers, Edwin Diependaal, Henry Kisor, Jean-Luc Rohner, Fotoburo Dijkstra.

FOTO'S VIA UNSPLASH

© Ricardo Alfaro, Robert V. Ruggiero, Wei Zeng, Daniel Reyes, Jonathan Mast, Aaron Burden, Eli Armas, Max Templeton, Wim Bollen, Paul Teysen, Dennis Buchner, Hayo Roskam, Sies Kranen, Malcolm Lightbody, Gio Mikava, Vlado Sestan, Joel Rohland.