Johan van Grinsven

Journalist, auteur, uitgever, webontwerper

REIZEN MAAKT RIJK

"Travel teaches as much as books" YOUSSOU N'DOUR

WINNAAR SILVER GOOSE AWARD EN PERSPRIJS TOERISME

Negen jaar reisjournalist

Wie voor zijn werk de halve wereld over mag reizen (vaak in aangenaam gezelschap) is een bevoorrecht mens. Mijn ervaring: hoe langer je ergens bent hoe meer nuances je ziet.
Voor mijn werk als redacteur reizen en toerisme van VNU Dagbladengroep heb ik twee prijzen gekregen: de Silver Goose Award en de Persprijs Toerisme. De Silver Goose Award werd toegekend vanwege mijn paginagroot verhaal over Toronto, Canada. De Persprijs Toerisme werd tijdens de Vakantiebeurs 1999 toegekend voor de totale productie aan reisverhalen die via de VNU-reizenredactie in de aangesloten kranten werd gepubliceerd.

I Geen vakantie

Van 1989 tot 1999 heb ik gewerkt op de consumentenredactie van Brabant Pers (later VNU Dagbladen). Eerst twee jaar als redacteur wonen en daarna negen als redacteur reizen en toerisme. In deze functie heb ik veel nieuws- en achtergrondverhalen en ook columns geschreven over toerisme en recreatie en daarnaast talloze reisreportages in binnen- en buitenland. Het was een interessante en enerverende tijd, want op reis werden doorgaans zoveel mogelijk ervaringen en activiteiten in één dag gepropt. Een vakantiegevoel heb ik dan ook zelden gehad... Maar bevoorrecht voelde ik mij wel!

I Altijd onafhankelijk

In deze reisjaren heb ik niet alleen veel gezien en gedaan, maar ook veel aardige en bevlogen mensen ontmoet: collega’s van andere media en ook vertegenwoordigers van reisorganisaties, verkeers- en pr-bureaus. Soms was er een spanningsveld tussen journalistiek en commercie maar een conflict is het nooit geworden. Simpel omdat ik voor een reis altijd zeker kon stellen dan mijn journalistieke onafhankelijkheid gewaarborgd was. Overigens kostte dat bij de meeste vertegenwoordigers van de reisbranche weinig moeite, omdat ze het belang van onafhankelijke journalistiek inzagen. Ik heb dan ook altijd kunnen schrijven wat ik wilde, ook kritische reisverhalen. En de weinige keren dat ik het gevoel had dat dat niet zou lukken, was het parool heel eenvoudig: thuisblijven.

I Een tijdsbeeld

Enige praktische waarde hebben mijn reisverhalen vandaag de dag niet meer: ze zijn immers twintig jaar of nog langer geleden geschreven. Een tijdsbeeld geven ze wel (ook al is dat in veel gevallen in zwart-wit). Ach en misschien vormen ze ondanks hun ouderdom toch interessant vergelijkingsmateriaal voor degenen die voor- of nadien een bestemming hebben bezocht… Van een paar landen, zoals Vietnam, weet ik in ieder geval zeker dat er sindsdien veel veranderd is. Ik was daar toen de toerismeindustrie nog in de kinderschoenen stondl!

De oude man en zijn muilezel en andere reisverhalen

Klik op de fotootjes voor de verhalen

TAIWAN

Leven op de breuklijn van traditie en vooruitgang

AMERIKA

Key West is het einde van Amerika

SINGAPORE

Winkelen tot je er bij neervalt

DENEMARKEN

Bornholm is Deens buitenbeentje

NEDERLAND

Aapjes kijken in Apeldoorn

BELGIË

Het doorleefde gezicht van Gent

SPANJE

Mallorca wil fietstoeristen lokken

N-ZEELAND

Stinkend Maori-hart en Hollandse koeien

FRANKRIJK

Corsica koestert zijn eigen identiteit

AMERIKA

Californië, nog altijd goud wat er blinkt

CANADA

Toronto is een wereldstad

VIETNAM

Goodmorning Vietnam!

ENGELAND

In het spoor van niet-bestaande helden

ZWITSERLAND

Sleetje rijden hoog in de bergen van Arosa

Z-AMERIKA

Bumper aan bumper in Puerto Rico

N-IERLAND

Brits buitengebied hunkert naar vrede

OOSTENRIJK

Koffiehuizen: hart en ziel van Wenen

AMERIKA

Op zoek naar Holland, USA

DUITSLAND

Zelfs de schandpaal schittert in Celle

SPANJE

Kroegentocht op z'n Spaans in Malaga

LUXEMBURG

Het land van de rode aarde

TRINIDAD

Het Caribisch gebied zoals het vroeger was

AMERIKA

De koninginnerit naar het Westen

ENGELAND

Bergerac maakte Kanaaleiland beroemd

SPANJE

De oude man en zijn muilezel

OOSTENRIJK

Fietsen langs een keizerlijke rivier

BELGIË

Antwerpe Zoo: echo van koloniaal verleden nog hoorbaar

SPANJE

Het gespleten imago van Mallorca

AMERIKA

Thuiskomst in Amerika

LUXEMBURG

De geur van echte stront

OOSTENRIJK

Wals is de harteklop van Wenen

NEDERLAND

Een vredig gevalletje in de mist

AMERIKA

Het roze hart van San Francisco leeft

FRANKRIJK

Necropolis in Bonifacio

ZWITSERLAND

In Lenzerheide valt veel te sporten

AMERIKA

De eindeloze droom van de highway

AMERIKA

De desolate schoonheid van Monument Valley

PORTUGAL

Afgesloten van boze buitenwereld

LUXEMBURG

De hele mensheid in Clervaux

LUXEMBURG

Kunst naar het volk gebracht in Beaufort

NEDERLAND

Op de vaarfiets door Nederland

NEDERLAND

Een weekeinde op de Gooise matras

NEDERLAND

Interview met Jan Doets, mister America

NEDERLAND

Interview met Ferdinand Fransen, topman Arke Reizen

OOSTENRIJK

Kindvriendelijk in het kwadraat

De Silver Goose Award werd toegekend vanwege mijn paginagroot verhaal over Toronto, Canada. De Persprijs Toerisme werd tijdens de Vakantiebeurs 1999 toegekend voor de totale productie aan reisverhalen die via de VNU-reizenredactie in de aangesloten kranten werd gepubliceerd.

MIJN MOTTO

Your easy reading is damned hard writing

Nathaniel Hawthorne

RECHTEN

© Teksten: Johan van Grinsven
© Ontwerp: 013 Media

Het auteursrecht van informatie en beeldmateriaal op deze website berust bij de genoemde fotografen of bij Johan van Grinsven. Dit geldt eveneens voor andere illustraties, logo's en dergelijke. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Johan van Grinsven (of de andere belanghebbenden) informatie en beelden van deze website te kopiëren, op enigerlei wijze openbaar te maken, te gebruiken, te vermenigvuldigen en/of te bewerken. 

RECHTEN FOTO'S

© Foto's: Luuk Aarts, Marc Bolsius, Johan van Grinsven, Frank Trommelen, Frans van Halder, Toine van Berkel, Hetty Meijer, Jon Loek/Team Peter Stigter, Joske en Jip ten Bosch, Kuido Merits, Lara van Grinsven, Lauran Wijffels, Marie-Thérèse Kierkels, Rik Goverde, Robert de Vries, Virginy Joosen, Wieke Hoeke, Persburo Van Eijndhoven/Beeld Werkt, Jack Aarts, Luis Terrazza, AImée de Jongh (illustratie), Toronto Tourism, Fred van Laarhoven, Hans van Alebeek, Thomas Segers, Edwin Diependaal, Henry Kisor, Jean-Luc Rohner, Fotoburo Dijkstra.

FOTO'S VIA UNSPLASH

© Ricardo Alfaro, Robert V. Ruggiero, Wei Zeng, Daniel Reyes, Jonathan Mast, Aaron Burden, Eli Armas, Max Templeton, Wim Bollen, Paul Teysen, Dennis Buchner, Hayo Roskam, Sies Kranen, Malcolm Lightbody, Gio Mikava, Vlado Sestan, Joel Rohland.