JOHAN VAN GRINSVEN

Elvis herleeft

Het veelbewogen leven van Elvis Presley is al uit en te na van alle kanten belicht, dus verwacht niks nieuws van de film 'Elvis' van Baz Luhrmann. Maar hij heeft er een geweldige biografische film van gemaakt vanuit de visie van Col. Tom Parker (gespeeld door Tom Hanks), de malafide manager van Elvis (en een Nederlander: Andries van Kuijk uit Breda). Een film vol met ouderwets-heerlijke muziek.
In Club A Capella van Guldenberg Hotel & Brasserie in de bossen van Hwlvoirtkrijgt film kijken een extra dimensie. Chesterfield banken (stevige extra prijs), een bijzonder vormgegeven zaal, geweldig beeld en geluid en een bar achter in de zaal. Heerlijk onderuitgezakt genieten.
elvis film_1-squashed

Tommy is niet meer

Peter Luiten, de eigenaar van de onovertroffen Tilburgse platenzaak Tommy is overleden. 73 jaar pas. De platenwinkel - begonnen in 1974 - is al vijftien jaar gesloten, maar verdween nooit uit de herinnering van muziekliefhebbers uit Tilburg en verre omstreken. Want Tommy had een grote naam. Eerst gevestigd aan de Korvelseweg, later aan de Nieuwlandsstraat. Wat altijd hetzelfde bleef: het assortiment (onder andere rock, pop, soul, funk, blues, jazz) en de uiterst rustige, soms wat norse, op een kruk achter de kassa gezeten uitbater Peter Luiten. Hij dweepte met niets of niemand. Schreef de kassabonnen met de hand en - zeker in de beginjaren - rondde de aankoopsom voor vaste klanten naar beneden af. En dat terwijl Luiten zijn platen altijd een paar gulden goedkoper verkocht dan de concurrentie.
Tommy had een sterke aantrekkingskracht voor muziekfanaten. Wat was er deze week weer aan elpees binnengekomen? Een lijstje met nieuwe aanwinsten hing in de winkel. Maar waar bijna geen enkele trouwe klant aan voorbijging waren de bakken met afgeprijsde platen. Vanaf een paar gulden te koop. Het enige nadeel: de hoes had een stevige inkeping gekregen. Verminkt, maar goedkoop.
Het mooiste was als je er met een dusdanig volle gele plastic tas inclusief Tommy-opschrift naar buiten ging dat de naden net niet barstten. En je die vracht ook nog heel thuis kreeg, op de fiets of brommer. Dan een voor een de nieuwe oogst beluisteren. Hoes bestuderen. Teksten op de binnenhoes of het inlegvel meelezen. Daarna heeft muziek nooit meer zo mooi geklonken.

goedkope elpees_bew-squashed