JOHAN VAN GRINSVEN

Ex-reporter van Chris De Stoop

De afgelopen weken twee verschillende interviews gelezen (in Vrij Nederland en de Volkskrant) met de Belgische journalist Chris De Stoop. Over oude en nieuwe journalistiek. Beide verhalen kan ik van harte aanbevelen; hoewel ze elkaar overlappen. De Stoop heeft een nieuw boek uit (ex-reporter), vandaar de aandacht voor hem. Die uitgave markeert zijn afscheid als journalist. Nog eenmaal put hij uit de vele achtergrondverhalen die hij heeft gemaakt voor het Belgische blad Knack.
Dit schrijft uitgeverij De Bezige Bij over dat boek:
„Ruim dertig jaar geleden begon Chris De Stoop als reporter bij het tijdschrift Knack. Het waren de gouden jaren van de pers. De Stoop maakte naam met indringende en geëngageerde verhalen, die soms verstrekkende gevolgen hadden. Journalistiek is volgens Chris De Stoop één van de mooiste beroepen ter wereld, als het kan beoefend worden met integriteit, creativiteit en kwaliteit. En één van de lelijkste, als dat niet kan. Voor de grote reportage, de mooiste discipline van de klassieke journalistiek, was er de afgelopen jaren steeds minder plaats in de geschreven pers. Na ruim duizend artikelen stapt Chris De Stoop eruit met een uitvoerig, kritisch verhaal over de evolutie in de journalistiek en met een selectie van zijn meest beklijvende reportages. Hij ging op zoek naar animeermeisjes in Manilla, werd ontvoerd in Albanië en maakte een helse tocht met 23 weeskindjes tijdens de genocide in Rwanda. Dichter bij huis schreef hij over het opruimen van het polderdorp Doel en de Hedwigepolder, over Hollandse wietplantages in Vlaanderen en over de eerste jihadisten die naar Syrië en Irak afreisden.”
Dat schept verwachtingen… Evenals de interviews trouwens.

Werkloosheid

Van de website Villamedia dit sombere nieuws:
Het aantal journalisten dat zonder werk thuis zit, stijgt rap richting de 3.000. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het UWV. In de maand juli stonden 2926 journalisten als werkzoekend ingeschreven bij het werkbedrijf. Dat zijn er 47 meer dan in de maand ervoor. Het is de vijfde maand op rij dat het aantal werkzoekenden gestegen is, na een kleine daling begin dit jaar.
Sinds begin dit jaar is het aantal werkzoekende journalisten gestegen met 6,48 procent. Dat is een hoger percentage dan in 2014, toen er tussen januari en december 4,52 procent aan werkzoekenden bij kwam. Vergeleken met de maand juni (waarin 2879 journalisten op zoek waren naar een baan) is de werkloosheid met 1,63 procent gestegen.
In de afgelopen twaalf maanden (van augustus 2014 tot juli 2015) liep het aantal bij het UWV als werkzoekend ingeschreven journalist op met 12,41 procent. Ter vergelijking: in dezelfde periode liep het aantal werkzoekenden in heel Nederland met 6,47 procent op.

image