Journalist, auteur, uitgever
Het leven en de dood van de Tilburgse dwangarbeider Frans van den Nouweland (1923-1945)
Boek over het leven en de dood van de Tilburgse dwangarbeider Frans van den Nouweland
(en over zijn lotgenoot en broer Kees die de oorlog wel overleefde)
Het begin
Dat we amper iets over die ingrijpende jaren wisten, zat ons dwars. We besloten een poging te wagen om die lacune in te vullen. Onze verwachtingen waren niet erg hooggespannen.
De zoektocht begon in eigen huis, waar we tot dan door ons ongelezen brieven vonden die de beide Tilburgers tijdens hun Arbeitseinsatz naar huis hebben geschreven. Het is informatie uit de eerste hand; eerst nog redelijk optimistisch over hun terugkeer naar huis maar gaandeweg de oorlog steeds negatiever. De brieven geven een bijzondere inkijk in het leven van tewerkgestelden; in dit geval in het zwaar gebombardeerde Keulen.
Verder raadpleegden we een reeks van archieven, personen en bronnen, in binnen- en buitenland. Met Regionaal Archief Tilburg als startpunt. Uiteindelijk haalden we onze informatie uit zo’n honderd verschillende bronnen. We vonden verrassend veel documenten over Frans van den Nouweland, onder meer in het Nationaal Archief in Den Haag, Arolsen Archives en via Gedenkstätte Buchenwald.
Een grote verrassing
Gaandeweg konden we het korte leven en de dood van Frans van den Nouweland reconstrueren. We leerden wat beide jonge Tilburgers hebben meegemaakt tijdens hun Arbeitseinsatz-jaren in Noordwest-Frankrijk, op het bezette Kanaaleiland Alderney en in en rond Keulen.
We hebben hiervoor niet alleen de brieven van de beide broers aan het thuisfront gebruikt, maar ook veel informatie uit onder meer boeken, documenten, websites, historische studies en via deskundigen die we hebben geraadpleegd. Zo konden we hetgeen de broers in hun brieven schrijven van een bredere context voorzien.
Onze zoektocht leverde niet alleen veel informatie op, ook enkele verrassingen. Zo blijkt de officiële sterfdatum van Frans niet de datum die in de Staatscourant stond of in overlijdensakte van de gemeente Tilburg, namelijk 17 maart 1945. En ook is Frans niet gestorven in concentratiekamp Buchenwald. Hij is overleden op 22 februari 1945 in een van de 139 buitenkampen van Buchenwald: Lager SIII in Ohrdruf, zo’n 50 kilometer van Buchenwald vandaan. Laat 22 februari (1958) nu de geboortedag zijn van Francie Appeljan-van den Nouweland, dochter van Kees van den Nouweland (zij is vernoemd naar haar oom Frans).
In de voetsporen van Frans
We hebben niet alleen vele bronnen gebruikt, maar we zijn ook letterlijk in het spoor van Frans van den Nouweland getreden. Hij ontvluchtte in augustus 1944 zijn werk voor de Arbeitseinsatz in Bedburg en duikt als contractbreker onder in de illegaliteit in Keulen. Maar eind oktober 1944 wordt hij opgepakt, omdat hij getuige is van een schietpartij waarbij nazi's het leven laten. Hij heeft vervolgens gevangen gezeten in Kamp Brauweiler bij Keulen, in concentratiekamp Buchenwald en Lager SIII in Ohrdruf en alle drie die plekken hebben we bezocht. Onze ervaringen daar staan ook in het boek.
We verhalen verder van de nasleep van de dood van Frans en wat zijn familie moest doormaken. En verder vertellen we over het leven van Kees van den Nouweland na de oorlog en wijden we een apart hoofdstuk aan het lot van tewerkgestelden in de Tweede Wereldoorlog en het grote zwijgen dat lang heerste over hun ervaringen. Ook hier plaatsen we de ervaringen van de Tilburgse familie Van den Nouweland in een breder perspectief.
Gedeelde informatie
Dankzij onze naspeuringen hebben we het lemma over Frans op Wiki Midden-Brabant kunnen aanvullen. Daarnaast hebben we informatie over Frans kunnen delen met een museum op Alderney en met Gedenkstätte Brauweiler. Verder hebben we in Brauweiler meegewerkt aan een educatief scholenproject.
Niet te koop
Het boek dat de weerslag is van onze inspanningen is niet te koop; het is in eigen beheer gedrukt en verspreid binnen de familie. Er zijn echter exemplaren geschonken aan Regionaal Archief Tilburg, Gedenkstätte Brauweiler en de Brabant Collectie, die is ondergebracht in de Universiteit van Tilburg. In beide Tilburgse archieven kan opns boek geraadpleegd worden. Verder zijn digitale versies beschikbaar gesteld aan onder meer Arolsen Archives in het Duitse Bad Arolsen en het NS-Dokumentationszentrum der Stadt Köln.
We hebben het boek in eigen beheer uitgegeven. Belangstellenden kunnen het bestellen door een e-mail te sturen naar bevrijdvandevergetelheid@gmail.com. Een exemplaar (170x245 mm, harde omslag, 285 pagina's) kost 32,50 euro.
Nooit vergeten
Ook al kent boek Bevrijd van de vergetelheid (285 pagina's) een bescheiden verspreiding, het was de zoektocht van twee jaar meer dan waard. Want we hebben ons familielid Frans van den Nouweland bevrijd van de vergetelheid.
Ook tachtig jaar later nog veel informatie te vinden
Mochten mensen in ons boek inspiratie vinden om zelf op zoek te gaan naar informatie over familieleden die in de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld zijn geweest in Duitsland of elders, dan beschouwen we dat als een bonus voor ons werk. In de uitgave zijn genoeg handvaten te vinden om die informatie op te sporen, zoals de bronnenlijst achter in het boek. Veel informatie is digitaal te vinden, gewoon thuis achter de computer. Dus: ook tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is er nog veel documentatie te vinden.
NB: Het Regionaal Archief Tilburg heeft toestemming gegeven om ‘zijn’ titel 'Bevrijd van de vergetelheid' te gebruiken.
MIJN MOTTO
Your easy reading is damned hard writing
Nathaniel Hawthorne
RECHTEN
© Teksten: Johan van Grinsven
© Ontwerp: 013 Media
Het auteursrecht van informatie en beeldmateriaal op deze website berust bij de genoemde fotografen of bij Johan van Grinsven. Dit geldt eveneens voor andere illustraties, logo's en dergelijke. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Johan van Grinsven (of de andere belanghebbenden) informatie en beelden van deze website te kopiëren, op enigerlei wijze openbaar te maken, te gebruiken, te vermenigvuldigen en/of te bewerken.
RECHTEN FOTO'S
© Foto's: Luuk Aarts, Marc Bolsius, Johan van Grinsven, Frank Trommelen, Frans van Halder, Toine van Berkel, Hetty Meijer, Jon Loek/Team Peter Stigter, Joske en Jip ten Bosch, Kuido Merits, Lara van Grinsven, Lauran Wijffels, Marie-Thérèse Kierkels, Rik Goverde, Robert de Vries, Virginy Joosen, Wieke Hoeke, Persburo Van Eijndhoven/Beeld Werkt, Jack Aarts, Luis Terrazza, AImée de Jongh (illustratie), Toronto Tourism, Fred van Laarhoven, Hans van Alebeek, Thomas Segers, Edwin Diependaal, Henry Kisor, Jean-Luc Rohner, Fotoburo Dijkstra.
FOTO'S VIA UNSPLASH
© Ricardo Alfaro, Robert V. Ruggiero, Wei Zeng, Daniel Reyes, Jonathan Mast, Aaron Burden, Eli Armas, Max Templeton, Wim Bollen, Paul Teysen, Dennis Buchner, Hayo Roskam, Sies Kranen, Malcolm Lightbody, Gio Mikava, Vlado Sestan, Joel Rohland.