REIZEN MAAKT RIJK

Travel teaches as much as books
Youssou N’Dour

REISJOURNALIST IS EEN BEVOORRECHT MENS

Toch zelden een vakantiegevoel

image
image
image
Van 1989 tot 1999 heb ik gewerkt op de consumentenredactie van Brabant Pers (later VNU Dagbladen). Eerst twee jaar als redacteur wonen en daarna negen als redacteur reizen en toerisme. In deze functie heb ik veel nieuws- en achtergrondverhalen en ook columns geschreven over toerisme en recreatie en daarnaast talloze reisreportages in binnen- en buitenland. Het was een interessante en enerverende tijd, want op reis werden doorgaans zoveel mogelijk ervaringen en activiteiten in één dag gepropt. Een vakantiegevoel heb ik dan ook zelden gehad... Maar bevoorrecht voelde ik mij wel!
In deze reisjaren heb ik niet alleen veel gezien en gedaan, maar ook veel aardige en bevlogen mensen ontmoet: collega’s van andere media en ook vertegenwoordigers van reisorganisaties, verkeers- en pr-bureaus. Soms was er een spanningsveld tussen journalistiek en commercie maar een conflict is het nooit geworden. Simpel omdat ik voor een reis altijd zeker kon stellen dan mijn journalistieke onafhankelijkheid gewaarborgd was. Overigens kostte dat bij de meeste vertegenwoordigers van de reisbranche weinig moeite, omdat ze het belang van onafhankelijke journalistiek inzagen. Ik heb dan ook altijd kunnen schrijven wat ik wilde, ook kritische reisverhalen. En de weinige keren dat ik het gevoel had dat dat niet zou lukken, was het parool heel eenvoudig: thuisblijven.

Praktisch

Enige praktische waarde hebben mijn reisverhalen niet meer: ze zijn immers twintig jaar of nog langer geleden geschreven. Een tijdsbeeld geven ze wel. En misschien vormen ze ondanks hun ouderdom toch interessant vergelijkingsmateriaal voor degenen die voor- of nadien eenzelfde bestemming hebben bezocht…
image

In de jaren dat ik redacteur reizen en toerisme was van VNU Dagbladen (Brabants Dagblad, Eindhovense Dagblad, Helmonds Dagblad, Het Nieuwsblad, De Stem, De Gelderlander, Dagblad voor Noord-Limburg en De Limburger} bevatten kranten amper kleur, wat nu niet meer voor te stellen is. In de eerste jaren maakte ik daarom louter zwart-witfoto’s tijdens mijn reizen. Enige esthetische pretentie had ik niet, foto’s maken moest ik er gewoon bij doen. Dat viel niet altijd mee. Foto’s en aantekeningen maken gaat nu eenmaal niet tegelijkertijd. Nog ongemakkelijker werd het nadat enkele VNU-kranten op kleur overschakelden. Vanaf dat moment ging ik met twee camera’s op stap: eentje met een kleurenfilm en de andere met een zwart-witrol erin. Dat was soms een hoop gedoe met camera’s en lenzen wisselen, want objectieven had ik niet dubbel bij me. Gelukkig ging er tijdens die reizen soms ook een echte fotograaf mee…

Een selectie uit de foto’s die ik gemaakt heb tijdens mijn reizen uit die periode - en later - treft u hier aan. Als tijdsbeeld of omdat een foto - volgens het cliché - meer zegt dan duizend woorden.
1996
HANOI  VIETNAM
1996
Even een tukkie doen, fietstaxi ∙ SAIGON VIETNAM
1993
ZOO ANTWERPEN  BELGIE
1997
’Cassero’ (Liqueur de cassis) en ’Vieille prune’ (Framboise des bois) als lokale specialiteiten ∙BEAUFORT ∙LUXEMBURG
1995
Visrokerij BORNHOLM ∙ DENEMARKEN
2012
Hondenkerkhof in het kasteel van Edinburgh gaat terug tot 1840 ∙ EDINBURGH ∙ SCHOTLAND
2004
Pauze tijdens het Schwingen of Hosenlupf ∙ OMGEVING LENZERHEIDE ∙ GRAUBUNDEN ∙ ZWITSERLAND
1996
Overal zijn tastbare herinneringen aan The Troubles ∙ BELFAST ∙ NOORD-IERLAND
1993
Eigen variant van open office ∙ MALAKKA ∙ MALEISIE
1994
Ook zwarte schapen worden gekoesterd WADI RUM ∙ JORDANIE
1994
Nostalgie langs Highway 49 ∙ CALIFORNIE ∙ VERENIGDE STATEN
1995
Overal in Singapore zijn zogeheten food courts te vinden, ook in winkelcentra en bedrijfsgebouwen ∙ SINGAPORE
2009
Art nouveau dakornament op Princess Square Shopping Center in Buchanan Street ∙ GLASGOW SCHOTLAND
2008
Dakgootkunst ∙ AROSA ZWITSERLAND
2012
Modern kubisme of een bijzonder kantorencomplex? ∙ SHEFFIELD GROOT-BRITTANNIE
2012
Poëzie met pand ofwel: universiteit met lef ∙ SHEFFIELD GROOT-BRITTANNIE
2009
Meeuw relativeert grootheid ∙ GLASGOW SCHOTLAND