JOHAN VAN GRINSVEN

Beknopt


CV


Onderwijzer, journalist (alle journalistieke disciplines), winnaar twee persprijzen, auteur van diverse non-fictieboeken, ontwerper websites, mede-oprichter Uitgeverij Baard & Kale

Johan van Grinsven

Bijna vier decennia journalist

Mijn beknopt cv elders op deze webpagina heeft u mogelijk al gelezen. Mocht u die informatie te summier vinden, dan zijn onderstaande alinea's speciaal voor u bedoeld...
Ik ben een gediplomeerde onderwijzer én een gediplomeerde journalist. Beide opleidingen heb ik in Tilburg gevolgd. Ook heb ik cursussen middle management en public relations met succes afgerond.
Na mijn afstuderen heb ik gastcolleges gegeven aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg, over het beeld van de journalist in de film.


Nieuwsblad van het Zuiden


Ik ben mijn loopbaan gestart als stadsredacteur van Het Nieuwsblad van het Zuiden, standplaats Tilburg. Uiteraard, want Het Nieuwsblad was een trotse Tilburgse krant. Daar ben ik onder meer ook politieverslaggever en redacteur van de jongerenpagina's geweest.
Daarna ben ik overgestapt naar de consumentenredactie van de VNU-Dagbladengroep, nog altijd met Tilburg als standplaats. Daar was ik eerst redacteur van het Woonblad en later redacteur reizen en toerisme.

Stacks Image 395

Mooie tijd in De Langstraat


Na zo'n tien jaar consumentenredactie ben ik terug gegaan naar de basis: de regioverslaggeving. Voor de editie De Langstraat was ik eerst verantwoordlelijk voor de berichtgeving over de gemeente Heusden,. Later schreef ik over Waalwijk.
Na een periode als coördinator van de regioredactie De Langstraat en Land van Heusden en Altena van het Brabants Dagblad ben ik weer als verslaggever aan de slag gegaan. Mijn standplaats was tot 1 februari 2013 Waalwijk.

Stacks Image 401

Tilburg en Den BoschDaarna heb ik gewerkt als achtergrondredacteur - met onderwijs als specialisatie - voor de Tilburgse editie van het Brabants Dagblad. Dat mocht slechts 2,5 jaar duren.
Vanaf 20 mei 2015 werkte ik als algemeen verslaggever vanuit het Brabants Dagblad-kantoor in Den Bosch; mijn specialisme was ook daar onderwijs.

Stacks Image 399

Aan de slag in de Meierij


Tussen december 2015 en september 2020 werkte ik op de regioredactie Meierij (Boxtel, Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel); ik schreef vooral over de gemeente Haaren.

Stacks Image 422

Twee persprijzen


Voor mijn werk als toerismeredacteur heb ik twee prijzen gewonnen: de Silver Goose Award 1999 (van het Canadese toerismebureau in Nederland) en de Persprijs Toerisme (voor de beste toerismeredactie van het land), 1999. De Silver Goose kreeg ik uit handen van ambassadrice Marie Barnard, in het midden persman Fred van Cleef van het toerismebureau.

Stacks Image 430

Vrij werk


Mijn eerste boek is uitgegeven in 1989: 'Het jukeboxvirus, de geschiedenis van de jukebox in Nederland'. Het is inmiddels een collectors item onder jukeboxfans. In 2009 verscheen 'Stan Storimans - Oog op de wereld' en in 2010 'Van herberg tot leescafé - Een kleine geschiedenis van de bibliotheek in Waalwijk'. Aan het boek 'Venster op Waalwijk - Een historische canon in dertig verhalen' (verschenen in november 2010) heb ik als schrijver, eindredacteur en lid van de projectgroep meegewerkt. In november 2009 verscheen het boekje 'De reünie en vijftig andere columns van Sjaak Koolen'. Hiervoor deed ik de eindredactie en een deel van de productie. Dat heb ik herhaald bij 'Iemand moet het doen en 49 andere columns van Sjaak Koolen', dat op 27 november 2012 verscheen. Mijn collega Sjaak Koolen en ik zijn enkele jaren geleden Uitgeverij Baard & Kale begonnen. Meer daarover elders op deze website.

Stacks Image 428

De gevulde heren


Verder ben ik mede-oprichter en lid van het schrijverscollectief De Gevulde Heren (voorheen Bananenijs). Dat bracht vanaf 1980 en 1990 diverse dichtbundels (zoals 'Poëzie tegen J. R. Ewing') en een tijdschrift uit in Tilburg en omgeving.
Na de eeuwwende had dit collectief een kleine opleving. Die duurde slechts enkele jaren.

Stacks Image 434
Stacks Image 82

Dit is het colofon van deze website

Teksten: Johan van Grinsven Ontwerp website: 013 Media Foto's: Johan van Grinsven, Frank Trommelen, Frans van Halder, Hetty Meijer, Jon Loek/Team Peter Stigter, Joske en Jip ten Bosch, Kuido Merits, Lara van Grinsven, Lauran Wijffels, Luuk Aarts, Marie-Thérèse Kierkels, Rik Goverde, Robert de Vries, Virginy Joosen, Wieke Hoeke, Persburo Van Eijndhoven/Beeld Werkt, Jack Aarts

Zie hieronder voor de rechten op teksten en beelden

Stacks Image 382

En zo zit het met de rechten op teksten en beelden

Het auteursrecht van informatie en beeldmateriaal op deze website berust bij de genoemde fotografen of bij Johan van Grinsven. Dit geldt eveneens voor andere illustraties, logo's en dergelijke. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Johan van Grinsven (of de andere belanghebbenden) informatie en beelden van deze website te kopiëren, op enigerlei wijze openbaar te maken, te gebruiken, te vermenigvuldigen en/of te bewerken.

JOHAN VAN GRINSVEN


Onderwijzer, journalist, winnaar twee persprijzen, auteur van diverse non-fictieboeken, ontwerper websites, mede-oprichter Uitgeverij Baard & Kale.

Stacks Image 5

MOTTO


Your easy reading
is damned hard writing

Nathaniel Hawthorne