JOHAN VAN GRINSVEN

Live: George Clinton

Clinton, alias Dr. Funkenstein, is een van de belangrijkste vernieuwers van de funk, de op zware ritmes leunende zwarte dansmuziek die in de jaren zeventig hoogtij vierde. Hij vermengde funk met psychedelische rock: P-­funk. Via een netwerk van groepen, allemaal met een eigen variant van die P­-funk, onderhield Clinton een waar imperium. De jaren tachtig vormden voor hem een moeilijke periode. Na vijf jaar stilte bracht hij enige tijd geleden weer een nieuwe plaat uit.
In Noorderligt koos Clinton voor een variant die het beste omschreven kan worden als betonfunk. Op een zwaar percussie­fundament gingen drie gitaristen haast ongecontroleerd hun gang. Degene die het meest op de voorgrond trad, moet Jimi Hendrix als grote voorbeeld hebben. Hij beet al solerend op zijn snaren; zijn tanden bleken uitstekende vervangers van zijn plectrum. Het was vooral véél bij Clinton; lang uitgesponnen nummers die ook nog eens naadloos in elkaar overliepen. Op de beste momenten leverde dat een haast hallucinerend effect op; de toehoorders werden meegesleept door de dwingende ritmes en de herhaalde teksten.
Die draaiden minder om politieke kwesties dan in het verleden; Clinton bezingt als 50­-jarige vooral het genot, van funk, dansen en pussy. Ritmes en rijmen, ritmes en rijmen, ritmes en rijmen, repeteerde hij bij voorbeeld minutenlang als een rapper op het zompige ritme van zijn jeugdige begeleidingsband. Dat daar ook nog eens ellenlange snoeiharde soli achter kwamen, was regelmatig te veel van het goede. Clinton zou veel aan kracht kunnen winnen als hij korter en vooral compacter zou spelen. Nu verdween de spanning op talrijke momenten uit het optreden. Ook al omdat Clinton voortdurend het meegaande publiek uitnodigde tot zwaaien, klappen en meezingen. Dr. Funkenstein blijkt nog altijd een gewiekste showman. Hoewel niet meer zo uitbundig als in de gouden jaren '70: toen leken de shows van Clinton een soort Star Trek­-afleveringen. Clinton zelf was deze keer gekleed in een wit laken, zijn medezanger slechts gehuld in niet meer dan een luier. Ook een manier om je boterham te verdienen...

George Clinton & The P­-Funk All Stars, gezien woensdag 3 juli in theater Noorderligt, Tilburg.

georgeclinton